Norsk Sjømat: Fra Fiskebåt til Tallerken

Med verdens nest lengste kystlinje er det ikke rart at norsk kultur og sjømat går hånd i hånd. De uberørte norske farvann har bidratt til en rik tradisjon innen fiske og sørget for mat på bordet gjennom mange generasjoner. Selv om fiskenæringen har endret seg siden vikingtiden er den like sentral i dag som den var tidligere. La oss ta en nærmere titt på hvordan fiske har vært med på å forme norsk kultur gjennom århundrer.

Næringslivet innen norsk sjømat.

Noe av det som skiller fiskenæringen i dag sammenlignet med tidligere er den globale betydningen. I 2022 eksporterte nemlig lille Norge mer enn 2,9 millioner tonn sjømat til en verdi av 151,4 milliarder kroner. Den største eksportfisken er laks, og land som Polen, Frankrike og USA er noen av de som importerer størst andel norsk fisk. Kina er det eneste landet i verden som har større sjømatnæring enn Norge, og er med andre ord en av de største næringene vi har her til lands. Fiskenæringen er én av grunnene til at Norge er et av verdens rikeste land. Olje, gass og fiskeri er nemlig de tre viktigste næringene som finnes i Norge, noe som tilsvarer at landet er rikt på naturressurser.

Godt utvalg av sjømat

I tillegg til å være en av de viktigste næringene, er vi også godt utstyrt innenfor sjømat i Norge. Det er nemlig stor variasjon i havet fra nord til sør, noe som gjør Norge til et herlig geografisk smeltepunkt som kan hente inn ulike typer sjømat. Det finnes både villfangst og fiskeoppdrett langs kysten, både for å tilfredsstille nordmenns smaksløker samt det internasjonale eksportmarkedet. Noen av de mest populære artene er laks, torsk, hyse, ørret, skrei, reker og krabbe. Norge eksporterer også et høyt antall klippfisk, tørrfisk og saltfisk.

Bærekraftig sjømat

Norge har et stort engasjement for bærekraftige fiske- og opprettspraksiser. Som et tiltak har WWF Verdens Naturfond opprettet to globale sertifiseringsordninger som Norge har lagt seg under. Disse er helholdsvis ASC og MSC, så dersom du ser disse sertifiseringene på fisk eller sjømat i butikken kan du være trygg på at akvakultur og oppdrett av laks og ørret er bærekraftig. Sertifiseringene gis ut til fiskerier som sørger for at det er nok fisk igjen i havet. Dette er med på å sikre at fiskebestander og økesystemene under havet holder seg sunne og produktive, både nå og i fremtiden.

Innenfor norsk lakseoppdrett har det også blitt utviklet et mer bærekraftig fôr. Tidligere var det kun soya fiskene ble matet med, men norske forskere har utviklet mat med ingredienser som insektmel og mikroalger. Andre har laget mel av blåskjell for å gi laksen næring. Selv om produksjonene av disse alternativene enda foregår på småskala, er disse produktene noe som kan oppskaleres for å ivareta miljøet og sørge for oppdrett av sunn laks. Flere norske fiskerier monterer også solcellepanel på sine fabrikker for å sørge for fornybar energi.

Fiskens reise fra havet til tallerken

Mange restauranter rundt om i Norge har god info om hvordan fisken reiser fra havet til tallerkenen. Flere stiller strenge krav for å tilby gjestene sine den beste sjømaten, noe Norge absolutt har overskudd av. Siden den største andelen av Norges befolkning ligger langs kysten, er det enkelt å få sjømat rett fra fiskebåtene. Disse blir levert på fisketorg, i ferskvareavdelinger eller direkte til restauranter. Dersom fisken må reise lengre inn i landet, er det vanlig praksis å fryse fisken rett etter fangst for å sikre fersk kvalitet når den ankommer destinasjonen sin.

Når det gjelder fiskeoppdrett, har de noenlunde samme praksis. Rogn settes i kasser med ferskvann som får stå i rundt to måneder. Ut kommer en yngel, som også lever i ferskvann. Etter 8-15 måneder blir små laks som ikke veier mer enn 60-100 gram flyttet over til saltvann, hvor de lever mellom ett til to år før de er klar for slakt. Laks veier 4-6 kilo når de er klare for å slaktes. På slakteriet blir de avlivd, renset og vasket før de legges i is. Deretter finner de veien til alt fra restauranter, butikker, fiskemarked eller utenlands eksport.

Kulinariske delikatesser

Det finnes flere kulinariske delikatesser innen sjømat som er typisk for Norge eller Norden. Ofte gjenspeiler disse tradisjonelle mønster hvor det var behov for å bevare sjømaten så lenge som mulig dersom det skulle oppstå dårlig fiske. Gravlaks er rå laks som marineres i salt, sukker og dill for å holde seg kjempelenge, noe som ofte var en nødvendighet i gamle dager. Tørrfisk er også et godt eksempel på dette, hvor fisken ble hengt opp på stativ langs kysten. Der godgjorde den seg i to til fire måneder før den var klar for oppbevaring. Når tørrfisk vannes ut og legges i lut, starter prosessen for å lage den berømte lutefisken.

Selv om vi i disse dager har tilgang på både frysere og kjøleskap, er det likevel mange av de kulinariske delikatessene som fortsatt er en del av norsk husmannskost. I high-end restauranter rundt om i de store byene prøver de å inkludere tradisjonelle norske fiskeretter som presenteres på en fantastisk måte. Dette kan oppleves på restauranter som Havmat i Oslo, Under i Lindesnes, Lofoten Food Studio i Ballstad og Aster i Bergen. Her er det en fusjon av nymoderne kokkekunst og eldgamle tradisjoner, og til felles tilbyr de kortreist mat rett fra havet.

Helsebringende fordeler

Det finnes mange helsegevinster med sjømat takket være mange viktige næringsstoffer. Sjømat er en god kilde til protein, vitamin D og B12, jod og omega-3. Norsk sjømat er fersk og kortreist, noe som betyr at alle næringstoffer er godt ivaretatt når det kommer på tallerkenen. Sjømat er en viktig del av et balansert kosthold, og du trenger ikke gå langt tilbake i tid for å finne eksempler langs kysten i nord hvor det var fisk på bordet hver eneste dag. I tillegg til sjømaten i seg selv er det selvsagt et biprodukt fra norsk fiskeproduksjon som alle nordmenn kjenner til, og som også er proppfull av omega-3. Vi snakker selvsagt om tran, som er oljen fra torskeleveren. Tran har vært en del av norsk kosthold i flere hundre år, og hjelper mange gjennom vinteren når det er umulig å få vitamin D fra solen.

Enkle oppskrifter

Norsk husmannskost er ofte enkel, og nordmenn flest er enige i at ‘det enkle er ofte det beste’. For en god og sunn middag er det mulig å koke torsk i lettsaltet vann, og servere poteter, gulrøtter og brokkoli ved siden av. Gjerne også prøv deg på fiskeboller i hvit saus, eller et herlig smørbrød som du topper med norsk røkelaks og en enkel omelett.

Når det gjelder sjømat, er blåskjell er som et jokerkort. Det er mulig å tilberede blåskjell i hvitvin eller diske opp med øldampede blåskjell, avhengig av hvilken bismak du foretrekker. Å koke krabbe i vann for å servere med loff og majones er også populært blant nordmenn når krabbesesongen starter. Prøv deg frem for å finne den retten du foretrekker, da havet byr på utallige muligheter!

En fryd for smaksløkene

Uansett hvor du er i Norge vil det aldri være langt til nærmeste kyst, innsjø eller elv. Det betyr at du også kan prøve deg på fiske ute i naturen, eller velge å prøve fersk fisk eller sjømat på en lokal restaurant. Utforsk norsk sjømat på kjøkkenet, på primusen når dere er på fjelltur, på en bålpanne når dere er på glamping eller på en bærekraftig restaurant som serverer kortreist mat. Mulighetene er uendelige, men de har alle én ting til felles: det er en fryd for smaksløkene.

Norge byr på noe av den beste sjømaten i hele verden, og sjømat har vært en del av norsk og samisk kultur siden tidenes morgen. Omfavn den blå åkeren som ligger noen steinkast unna med å prøve ulike fiskearter og sjømat. Gi deg selv muligheten til å oppdage hvorfor norsk sjømat ikke bare er en del av norsk kosthold, men også i global gastronomi. Nyt det!

1 - Norsk Sjømat: Fra Fiskebåt til Tallerken