Ølreise i Norge: Smakebit av Mikrobryggerienes Magi

Pixabay
Har du noen gang lekt med tanken å dra på vinferie til Frankrike eller Italia? Vel, du trenger nok ikke reise så langt for å få en spennende ferie. I Norge er det nemlig mulig å dra på en ølreise, hvor du kan bli med i den magiske verdenen av norske mikrobryggeri og ølkunst. Enten du er en ølkjenner eller kjenner på reiselyst, har Norge kvalitetsøl som kan gi besøkende en titt inn i verden av ekte norsk ølkunst.
Reisemål fra nord til sør
For å få et innblikk til norsk ølkunst er noe av det beste å dra på en av de mange mat- og drikkefestivalene rundt i landet. Da er det nemlig mulig å smake på ulike ølsorter som kommer fra mikrobryggeri i det lokale området. Mat*Larm i Oslo, Bryggerifestivalen i Trondheim, Øygarden Drikkefestival i Bergen og Rogaland Ølfestival i Stavanger er glimrende eksempler på dette. Dersom du skal til Svalbard, kan du også delta på verdens nordligste mat- og drikkefestival, Smak Svalbard.
For å ta en dypdykk inn til hvert enkelt mikrobryggeri, har vi satt sammen en ufullkommen liste over noen av de mest populære mikrobryggeriene i Norge. Husk at det finnes mange flere som produserer på småskala, og hvert år er det flere mikrobryggerier som dukker opp:
- Kinn bryggeri – Florø
- Ølve på Egge – Steinkjer
- Ægir Bryggeri – Flåm
- Inderøy Gårdsbryggeri – Inderøy
- Små Vesen Bryggeri – Aurdal
- Trollbryggeriet – Liabygda, Sunnmøre
- Nøgne Ø – Grimstad
- Haandbryggeriet – Drammen
- Lofotpils – Svolvær
- Trodhjem Mikrobryggeri – Trondheim
- Oslo Mikrobryggeri – Oslo
- Klostergården Håndbryggeri – Frosta
- Tromsø Mikrobryggeri – Tromsø
- Bryggeriet Frøya – Dyrvik
- Skifjorden Bryggeri, Hyllestad

Pixabay
Besøk på Mikrobryggerier
Et mikrobryggeri i sin definisjon er et lite bryggeri hvor mye av produksjonen ivaretar håndverksmessige tradisjoner. Det finnes lite automatisering og industralisering hos mikrobryggeri, og dette er grunnen til at teknikken ofte kalles håndverksøl. Mikrobryggeri baserer seg på håndverk og kunst hvor spennende smaker kommer sammen, og ethvert mikrobryggeri sørger for å ha sine egne velkurerte spesialiteter som produseres i småskala.
De aller fleste mikrobryggeri tilbyr omvisninger på sine småskala bryggerier. Dette gjør det mulig for ølelskere og andre som er nysgjerrige på bærekraftig produksjon å ta en titt bak gardinen til hvordan Norges beste øl produseres. Under et besøk til mikrobryggeri i Norge er det mulig å få se bryggere i aksjon og lære om ulike ølsorter, samt få en forståelse av hvor viktig det er å ivareta ølbryggingens kunst. Et besøk til en av Norges mange mikrobryggeri er lærerikt og underholdene, og en super aktivitet når du er på ferie eller ønsker å oppleve noe nytt i din egen by.
Ølsmaking: sosialt, lærerikt og spennende
Når du er på omvisning hos et mikrobryggeri må du ikke glemme ølsmakingen. Bryggeriene organiserer nemlig ølsmaking, hvor du kan oppleve nye spennende smaker du ikke finner andre steder. I tillegg til å ha det hyggelig sammen med venner, familie eller kjente, vil du også lære alt du ikke visste om øl. Felles for ølsmaking hos mikrobryggeri er at det som regel er mellom tre til tolv ulike sorter øl dere skal smake på. Dere får lære mer om hva som kjennertegner dem, hvilke ingredienser som er brukt, samt hvilken mat dere kan kombinere sammen med akkurat den type øl.
Husk å ivareta de syv S-ene under ølsmakingen for å få en best mulig opplevelse. Øleksperter omfavner dette konseptet og sverger til denne metoden for å virkelig smake ølen. De syv S-ene er Skjenke, Se, Slynge, Snuse, Smake, Svelge, Skåle. Spør om mikrobryggeriet kan forklare deg de syv S-ene i dybden for å få en god introduksjon – og forhåpentligvis imponere selskapet du har invitert med deg til ølsmaking! Dersom du allerede er over gjennomsnittet interessert i øl, tilbyr mange mikrobryggerier også ølkurs. Det er mulig å kontakte mikrobryggeriet i nærheten av deg for å finne ut hva de tilbyr.

Pixabay
Unike øltyper: ekte norsk
Det spennende med mikrobryggeri er at de lager sine egne unike ølsorter. Samtidig som flere mikrobryggerier har dukket opp og nordmenn har fått en interesse for å utforske ulike ølsorter, finner vi flere norske råvarer i øl nå enn tidligere. Kombinasjoner som gjør én enkelt øl til en smaksopplevelse har fått nordmenn til å bli nysgjerrige på øl i stedet for å holde seg til den enkle pilsneren. Typisk norske råvarer i norskbrygget øl er alt fra norskprodusert gjær og malt til eksperimentelle ingredienser som einerkvister, kirsebær og rabarbra.
Flere mikrobryggerier har vanligvis et utvalg av de mest klassiske sortene, men mange søker også sin helt egen unike øl. Bryggeriet Frøya tilbyr for eksempel sin unike Alrune Mild Ale, som er øl laget på 50% gulrotmos fra gulrøtter som ellers ville gått til matsvinn på grunn av sitt snåle utseende. Klostergården tilbyr Devil´s Apron Stout Svart, som er brygget med sukkertare og sjøvann for å skape ekstra sødme og maltsmak. I tillegg har den en tydelig lakrissmak. Kinn Bryggeri tilbyr både et surt fruktøl med norske tyttebær og en frisk øl med norske bringebær. Skifjorden Bryggeri har laget Littavkvart, som er en god kombinasjon for både øl- og siderelskere. Det er nemlig 70% norske epler og 30% malt, noe som sørger for å trylle frem en ekte norsk sider-øl som passer for de fleste!
Mat og Ølparinger: hva passer med hva
Øl assosieres ofte med uteliv og fest, men riktig type øl til måltidet kan forbedre smaksopplevelsen betraktelig. Glem en tam pilsner og prøv deg frem for å skape en fryd for sansene under det neste store måltidet du skal dele med familie eller venner. Her en noen gode startpunkt til hvilken ølparing som passer til tradisjonelle norske retter:
- Fårikål: Selv den enkle retten fårikål kan tas til nye høyder når du spiser det sammen med en ale eller bayer.
- Lutefisk: Til den tradisjonelle lutefisken passer det best med en fruktig øl. Gjerne prøv ut hveteøl, saison eller wit bier, da disse har medium høy alkoholprosent og samtidig har mye kullsyre.
- Reinsdyr: Til reinsdyr smaker det godt med norsk bokkøl, da denne er rik i smak. Vanligvis er viltkjøtt og bokkøl en perfekt kombinasjon, men siden reinsdyrkjøtt ofte er litt søtere enn annet viltkjøtt kan også en mørk klosterøl egne seg.
- Pinnekjøtt: Det salte pinnekjøttet passer godt sammen med norsk mørkt juleøl. Dersom du ønsker noe søtere for å balansere saltet kan også en norsk håndverkssider passe godt.

Pixabay
Kulturell betydning og bærekraft
Kortreist mat og drikke har vært i fokus for en bærekraftig turistnæring, og dette er kanskje også en av grunnene til at mikrobryggerier i Norge har utmerket seg. Mikrobryggerier tilbyr nemlig kortreist øl med råvarer fra omgivelsene. På denne måten vil turistnæringen kunne holde klimaavtrykket nede, samtidig som de besøkende får muligheten til å smake på unik øl de ikke finner andre steder. Mikrobryggerier sørger for brygging på mikroskala, noe som er godt for miljøet og lokalbefolkningen i nærheten. For mange hundre år siden var det ingen butikker, noe som gjorde at nordmenn kunne drikke den ølen eller vinen som ble brygget lokalt. Dette er på mange måter et steg tilbake til røttene våre, og mange norske byer og bygder har virkelig sørget for å utmerke seg innen bærekraftig mat og drikke.
Nå er det din tur
Ølkunst er spennende for dem som er nysgjerrig nok til å prøve. Det er nemlig utrolig mange dyktige håndverkere rundt i Norge som brygger spesialøl du ikke finner andre steder. For en fullkommen opplevelse på glamping eller hotellferie rundt i Norge må du ikke glemme å svinge innom et av de mange mikrobryggeriene. Det er ølbrygging med kjærlighet som alle har en innbydende atmosfære og kvalitetsøl som venter på deg.
